Over ons

Ons verhaal?

In augustus 2021 besloten vijf geëngageerde studenten en voormalige klimaatspijbelaars hun vlaggen en spandoeken neer te leggen en op zoek te gaan naar een praktische bijdrage die zij konden leveren om de ecologische en sociale problemen op te lossen die onze samenleving teisteren. Geïnspireerd door voorbeelden die we zagen in Madrid en Brussel besloten we dat coöperaties en democratie onontbeerlijk zijn als we iets willen veranderen. Op die manier onstond De Coöperant: een vzw die zich inzet om een democratische economie te ondersteunen. 

Onze ambitie

Wij dromen van een Europees netwerk van democratische winkels zoals de onze, die een echt alternatief kunnen vormen voor traditionele supermarkten. We willen die linken aan de wereldwijde coöperatieve beweging en de internationale klimaatbeweging. We hebben contacten bij onder andere Eurocoop, de Europese federatie van consumentencoöperaties, en Fridays for Future, de voormalige klimaatspijbelaars.

Onze filosofie

Wij geloven dat de economie anders georganiseerd kan en moet worden. Competitieve modellen zijn misschien wel het efficiëntst, maar ze hebben ook desastreuze gevolgen voor mens en klimaat. Wij geloven dat we door samen te werken kunnen streven naar doelen in plaats van winst en dat we als we gezamenlijk initiatief nemen onderweg zijn naar een betere wereld.

Gezond en duurzaam voedsel zou een basisrecht moeten zijn. Als er één ding is dat iedereen doet, dan is het eten. Daarom lijkt de voedselsector ons het medium bij uitstuk om te tonen hoe een andere wereld mogelijk is. Een wereld waarin we niet gebukt gaan onder die ene taak die de samenleving ons heeft gegeven en waar we verbinding vinden door samen te werken. 

Onze waarden

Sociale gelijkheid

Wij geloven dat iedereen dezelfde kansen verdient en toegang moet krijgen tot dezelfde middelen. We zoeken actief naar manieren om de grote sociale verschillen in de samenleving te verkleinen.

Ecologie

Wij geloven dat we niet kunnen leven op kosten van de natuur en dat we moeten zoeken naar een manier om in harmonie met de aarde te leven

Democratie

Wij geloven dat iedereen het recht heeft om mee te beslissen over hoe diens leven wordt ingericht en dat een democratische politiek pas mogelijk is wanneer ook de economie democratisch is.

Kosmolokalisme

Wij geloven dat mensen principieel gelijk zijn, ongeacht hun afkomst. Wij zoeken oplossingen op wereldschaal, die we in willen bedden in flexibele, lokale oplossingen.