De Coöperant

participatieve supermarkt Antwerpen

Verslag Algemene Vergadering December 2024

planningstool  Agenda Goedkeuring agenda (1') Update statuten en financieel plan (5') Bestuurders (20') Dagelijks bestuur (20') Ombudspersoon (5') Pauze (10') Brainstormsessie nudgingstrategie/onboarding/winkel uitbaten (15') Evaluatie Urbain (10') Wat is een duurzaam...

Vooruit

Vooruit

Welhaast bij toeval kom ik een artikel tegen over de honderdste verjaardag van de Vooruit als coöperatie (De Morgen, 30 april 1981). In dat stuk vermeldt Herman Balthazar een aantal zaken rond de Samenwerkende Maatschappij Vooruit, die aansluiten bij, illustreren of relativeren wat ik schrijf in mijn tekstje voor de AV van Coop Centraal, ‘duurzaam & betaalbaar’. Het gaat om drie thema’s: de politieke situering van zo’n organisatie in zelfbeheer, de vorm van het coop-lidmaatschap, en de ‘twee richtingen in één lijn’.

In mijn werktekst …

Duurzaam en betaalbaar

Duurzaam en betaalbaar

‘Duurzame voeding betaalbaar maken’ omvat in mijn ogen drie aspecten: Wat is duurzame voeding? Wat is betaalbaar maken? Hoe combineer je die twee tot duurzame voeding betaalbaar maken? Dit is een werktekst voor de komende Algemene Vergadering van de ‘democratische...

Verslag Algemene Vergadering 24/10 over Statuten

Op 24/10 hield Coop Centraal een vergadering over de statuten voor Coop Centraal cv in De Studio van 20u tot 22u. De agenda bestond uit:- Toelichting verschil De Coöperant VZW en Coop Centraal CV- Goedkeuring statuten- Goedkeuring financieel plan- Jaarrekening De...

Coopsdag 2024 Verslag

Coopsdag 2024 Verslag

Tijdens Coopsdag 2024 fietsten we met een dertigtal mensen langs de coöperatieve initiatieven in de stad.

Beste vrienden, kameraden en kennissen,

Wij zijn ervan overtuigd dat onze maatschappij een aantal zaken nodig heeft: vertrouwen, verantwoordelijkheid en verbinding. De 21ste eeuw is de eeuw van de eenzaamheid, net omdat we de hele tijd in contact met elkaar zijn. Antwerpen heeft een waanzinnige verscheidenheid aan culturen, die nauwelijks met elkaar in contact komen. Het is nogal moeilijk om dat te veranderen, net omdat er zoveel verschil is in die culturen. Maar als er één ding is dat iedereen leuk vind, dan is het eten. 

We hebben allemaal eten nodig. Er zijn dan ook veel gelegenheden om je voedsel vandaan te halen, maar eentje blijft in de populairste: de supermarkt. Enkelen van ons werkten als winkelmedewerker, en we merkten dat de supermarkt een plek is waar mensen zo snel mogelijk weg willen, zowel het personeel als de bezoekers. Het enorme sociale potentieel dat zich er bevindt, wordt niet of nauwelijks benut. 

Er zijn verschillende soorten supermarkten. Er zijn winkels met producten met een lage prijs van lage kwaliteit. Er zijn supermarkten met producten van gemiddelde kwaliteit en prijs die nog steeds vol zitten met chemische rommel en er zijn supermarkten die er prat op gaan dat hun producten natuurlijk zijn en daar een schandalig hoge prijs voor vragen. 

Al deze supermarkten doen dezelfde dingen met hun winst: ze betalen hun werknemers te weinig voor de enorme risico’s die zij fysiek nemen en ze keren de winst uit aan hun aandeelhouders, die dat geld voornamelijk gebruiken om meer winst te maken.

Gelukkig is er een alternatief: een supermarkt zonder aandeelhouders. Een supermarkt zonder reclame, zonder winst-targets. Een supermarkt van, voor en door zijn bezoekers.

Een coöperatieve supermarkt! 

Het initiatief van het team achter De Coöperant volgt uit de vele inspirerende van succesverhalen uit andere grote steden: New York (Park Slope Food Coop), Parijs (La Louve), Brussel (Bees Coop) en Madrid (Supercoop, La Osa,…). Ook in Antwerpen kunnen we dit!

Het idee is simpel: iedereen die er wil winkelen wordt medebezitter van de supermarkt. In plaats van vast personeel en een management moet elke medewerker elke week een aantal uur meewerken in de winkel. In ruil krijgt u een sociale verzamelplaats, een gemeenschap en betere producten voor een betere prijs. 

Klinkt interessant? Check hieronder de principes en de voortgang van het project.

Had je graag meer informatie, of ben je gebeten en wil je meedoen? Stuur ons een berichtje en we contacteren je spoedig!

Hoe werkt het?

coöperatief

Zodra je lid wordt van De Coöperant, doe je mee!

Je kiest een werkgroepje van waaruit je bijdraagt aan de werking. Alle coöperanten komen regelmatig samen om de werking te evalueren, problemen op te lossen of nieuwe zaken te bespreken en beslissen.

We werken met horizontale besluitvorming: geen idee is te zot om niet besproken te worden, beslissingen worden genomen op basis van consensus en de inbreng van de leden. Er is geen hiërarchie. Indien nodig, oganiseren we een stemming onder alle coöperanten.

Jouw inbreng maakt de supermarkt succesvol!

sociaal

We kiezen voor een structuur als VZW of CV. We moeten dus geen winst uitkeren aan aandeelhouders.

Daardoor kost een winkelkarretje zo’n 30% minder dan hetzelfde karretje in een niet-coöperatieve supermarkt.

Deze lagere prijs verkrijgen we doordat we de winstmarge van elk product verlaagd wordt: wanneer een normale supermarkt een product verkoopt voor soms twee keer de aankoopprijs, gaan wij slechts voor een verhoging van 10% tot 25% van de aankoopprijs.

Daarnaast dragen we bij aan de gemeenschap en buurt door andere projecten te ondersteunen wanneer dit in de mogelijkheden ligt.

duurzaam

We kiezen voor producten en een werking die geen schade toebrengen aan anderen, aan onze producten, aan het milieu of aan onze medecoöperanten.

Het gamma aan producten probeert een evenwichtig divers aanbod te brengen: bio, korte keten en aan een sociale prijs.

Indien er geen product is dat aan deze voorwaarden voldoet, kiezen we om de verschillende opties naast elkaar aan te bieden.

Elke coöperant kan nieuwe producten voorstellen. De aankopers checken de producten met de voorwaarden en plaatsen ze vervolgens in de rekken.

participatief

Uit andere projecten leerden we dat elke coöperant ongeveer 3u per maand concreet werk inbrengt in de supermarkt.

Dit werk is meer dan rekken vullen, en meer dan kosten drukken: je ontmoet mensen die je anders nooit had ontmoet, en je draagt bij aan de werking. Problemen kan je zelf, binnen je groepje, oplossen, zonder dat je hiervoor moet rapporteren naar een hiërarchische overste. Dit is jouw ruimte, en door het (samen)werken neem je je eigenaarschap op.

Hoewel het merendeel van het werk zich op de werkvloer van de supermarkt ligt, zullen er ook een pak diverse taken opgevolgd moeten worden: social media, een krantje, boekhouding, aankopers… er is voor iedereen een plekje om bij te dragen!

Status

  • Samenstelling team 80% 80%

We zoeken nog leden om ons kernteam en de werkgroepen te versterken! Interesse? Contacteer ons!

  • Producten 30% 30%

Werkgroep Producten maakte een eerste lijst, die ze nu matchen met mogelijke producten. Die stellen ze voor op de volgende AV: stay tuned!

Ben je zelf producent, of zijn er producten die volgens jou zeker op die lijst moeten komen? Laat ons iets weten via het contactformulier hieronder.

  • Address 80% 80%

WG Locatie vond een plekje om op te starten in Berchem die op AV3 werd goedgekeurd. De werkgroep gaat nu in gesprek… spannend!

  • Financiën en juridische 60% 60%

Op AV nr. 2 werd de akte van de VZW goedgekeurd. We dienen deze spoedig in bij de griffie, en kunnen vervolgens aan de slag om een eerste financieringsbron te zoeken. Er wordt ook nog druk gewerkt aan het business plan. 

Contact

Wordt je graag op de hoogte gehouden? Wil je meewerken aan de organisatie? Heb je een specifieke interesse, expertise of andere bijdrage die je graag had gedeeld?