DEMOCRATIC SUPERMARKET

 

JOIN US!HOU ME OP DE HOOGTE!

Hours/week

%

Gemiddeld goedkoper

Members

Products

A democratic supermarket? What's that?

Als we het bestuur van ons land vertrouwen met democratie, waarom doen we dat dan niet met de economie? Democratie in de politiek is alleen mogelijk als de economie ook democratisch beheerd wordt. Coop Centraal wil iedereen een stem geven in de economie. Het startpunt daarbij is voeding, omdat iedereen moet eten. Coop Centraal is de eerste democratische supermarkt van Vlaanderen: bij ons is iedere coöperant klant, mede-eigenaar en werkt mee.

THE SUPERMARKET
OF THE PEOPLE
FOR THE PEOPLE
DOOR THE PEOPLE

Cooperative

Bij Coop Centraal beslist iedereen samen. Vier keer per jaar organiseren we op een Algemene Vergadering. Daar kan iedere coöperant stemmen volgens het principe 1 persoon/1 stem. Bij ons telt iedere stem en ieder idee, niet alleen die van de grootste aandeelhouders.

Participative

Bij Coop Centraal werken we samen. Vele handen maken licht werk. Als we samen het werk van de winkel doen, bespaart dat ons een hele reeks werk en ontmoeten we een heleboel nieuwe mensen. Iedere coöperant werkt een paar uur in de administratie of in de winkel zelf.

Why the hell would i do that?

Together we lower prices

Als we samenwerken kunnen we de twee grootste kosten uit supermarkten knippen: het personeel en de dure aandeelhouders en CEO’s. Zo kunnen we veel lagere marges hanteren, waardoor onze producten op een eerlijke manier goedkoper zijn.

Together, we're a community

Supermarkten zijn zowat de meest diverse plekken die er zijn. Door samen te werken rond voeding kunnen we daarom authentiek sociaal contact maken over alle achtergronden heen. Om dat sociaal contact te bevorderen organiseren we activiteiten.

Together, we have a voice

Big companies and multinationals have a big influence in the world. They often draft the laws that are voted in politics themselves, rather than politicians. Coop Central wants to represent its members, not the profits of a few individuals.

Coop Centraal kreeg steun van:

Een supermarkt voor het klimaat

 

“We must go to a shop every day to buy food and necessaries – why then should we not go to our own shop?”

~Dr. William King (1786-1865)

In 2018 kwamen jongeren massaal op straat om klimaatrechtvaardigheid te eisen. Ze wilden een structurele verandering, in plaats van enkel aan individuen te vertellen dat ze geen vlees moesten eten. Coop Centraal ontstond vanuit een paar klimaatbetogers die het beu waren enkel te klagen en hun idealen in de realiteit wilden zien.

Daarbij haalden ze inspiratie uit de Belgische coöperatie Vooruit, die een grote rol speelde in het tot stand komen van de Belgische sociale zekerheid. Coop Centraal is net zoals Vooruit een supermarkt met een sociaal doel: ze wil een rechtvaardige klimaattransitie financieren, van werkkrachten voorzien en er voor lobbyen met en bij haar leden.

Contact

Email and phone
Address

Patriottenstraat 27-29
2600 Berchem

Hours

Wednesday 16h-19h
Friday 16h-19h
Saturday 10h-13h